נוירולוג מומחה שינה הוא רופא המתמחה באבחון וטיפול בהפרעות שינה. בדרך כלל יש להם הכשרה הן בנוירולוגיה והן ברפואת שינה והם מוסמכים לאבחן ולטפל במגוון רחב של הפרעות שינה, כולל נדודי שינה, דום נשימה בשינה, תסמונת רגל חסרת מנוח ונרקולפסיה.
תפקידו של נוירולוג שינה הוא להעריך ולאבחן הפרעות שינה, לפתח תוכניות טיפול ולעבוד עם מטופלים כדי לנהל את בעיות השינה שלהם. הם עשויים להשתמש במגוון כלי אבחון כדי להעריך את דפוסי השינה של החולים ולזהות את הסיבות הבסיסיות להפרעות השינה אותם המטופלים חווים.
מתי כדאי לפנות לנוירולוג שינה?
אם אתה חווה בעיות שינה או אובחנת עם הפרעת שינה, אתה עשוי להפיק תועלת מפנייה לנוירולוג שינה. עייפות במהלך היום וקשיים בשינה הם סימנים מתחילים שאם קורים לעתים קרובות ומשפיעים על אורח החיים דורשים בירור עם רופא המשפחה שלכם. תסמונת רגל עצבנית היא סממן נוסף. ישנם גם בעיות אחרות הקשורות לשינה, הליכה או אכילה מתוך שינה או כל דבר חריג אחר כמו שיתוק שינה ודברים אחרים שמפריעים לכם ומקשים עליכם לישון שינה איכותית.
מה מאבחן ומטפל נוירולוג מומחה שינה?
להלן רשימה של בעיות שונות הקשורות לשינה שבהן נוירולוג מטפל בדרך כלל:
- נדודי שינה: קושי להירדם או להישאר ישן, מה שמוביל למנוחה לא מספקת ועייפות במהלך היום.
- דום נשימה בשינה: מצב המאופיין בנשימה הפסקת במהלך השינה, מה שמוביל לנחירות רמות, הפרעה בשינה וישנוניות בשעות היום.
- נרקולפסיה: הפרעה נוירולוגית הגורמת לישנוניות מוגזמת בשעות היום, התקפי שינה פתאומיים ושיבושים במחזורי שינה-ערות.
- תסמונת הרגליים חסרות המנוחה (RLS): דחף בלתי נשלט להזיז רגליים, לרוב עקב אי נוחות, הגורם לקושי להירדם.
- פרסומניה: הפרעות שינה המאופיינות בתנועות חריגות, התנהגויות או רגשות במהלך השינה, כגון הליכה סהרורית, ביעותי לילה והפרעת אכילה הקשורה לשינה.
- הפרעות בקצב היממה: מצבים שבהם מחזור שינה-ערות מופרע, כגון ג'ט לג, הפרעת שינה בעבודה במשמרות או תסמונת שלב שינה מושהה.
- הפרעת תנועה מחזורית (PLMD): תנועות רגליים לא רצוניות במהלך השינה, הגורמות להפרעות ואי שקט.
- הפרעת התנהגות שינה REM (RBD): מצב שבו השיתוק הנורמלי במהלך שנת REM נעדר, מה שמוביל להגשמת חלומות פיזית.
- הפרעות תנועה הקשורות לשינה: הפרעות המאופיינות בתנועות חריגות במהלך השינה, כולל ברוקסיזם (חריקת שיניים) או תנועות גפיים תקופתיות.
- תסמונת עייפות כרונית: אמנם לא לגמרי הפרעת שינה, אך לעיתים קרובות היא כרוכה בהפרעות שינה ומאובחנת ומנוהלת לעתים קרובות על ידי מומחי שינה.
- כאבי ראש הקשורים לשינה: טיפול בכאבי ראש או מיגרנות המושפעים מדפוסי שינה ועשויים לדרוש הערכה הקשורה לשינה.
כיצד מאבחנים הפרעות שינה?
הפרעות שינה מאובחנות בדרך כלל באמצעות שילוב של היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית ומחקרי שינה. כמה כלי אבחון נפוצים המשמשים להערכת הפרעות שינה כוללים:
- פוליסומנוגרם (PSG): זהו מחקר שינה הכולל מעקב אחר פעילות המוח של האדם, תנועות העיניים, פעילות השרירים, קצב הלב והנשימה במהלך השינה.
- מבחן אחזור שינה מרובה (MSLT): זהו מחקר שינה המודד כמה מהר אדם נרדם במהלך היום ומשמש לאבחון נרקולפסיה והפרעות שינה אחרות.
- אקטיגרפיה: זה כולל לבישת מכשיר שמודד תנועה ומשמש להערכת דפוסי שינה והפרעות.
- יומני שינה: יומן שינה הוא כלי הכולל רישום דפוסי שינה, כולל זמן השהייה במיטה, הזמן שלוקח להירדם ומספר ההתעוררויות במהלך הלילה. יומני שינה יכולים להיות מועילים בזיהוי דפוסי ובעיות שינה. ישנן אפליקציות שעוזרות לכם ליצור יומן שינה ולעקוב אחר השינה שלכם.
- שאלונים: איש מקצוע בתחום הבריאות עשוי גם לבקש ממטופל למלא שאלון לגבי הרגלי השינה והתסמינים שלו. זה יכול לעזור לזהות הפרעות שינה אפשריות ולהנחות הערכה נוספת.
אם יש חשד להפרעת שינה, איש מקצוע בתחום הבריאות עשוי להפנות מטופל למומחה שינה להמשך הערכה וטיפול. מומחה שינה עשוי להשתמש באחד או יותר מכלי האבחון המפורטים לעיל כדי לאבחן הפרעת שינה ולפתח תוכנית טיפול.
חשוב לציין כי להפרעות שינה יכולות להיות מגוון של סיבות בסיסיות וניתן לטפל בהן במגוון דרכים, בהתאם להפרעה הספציפית ולצרכים האישיים של המטופל. הטיפול עשוי לכלול שינויים באורח החיים, כגון שיפור היגיינת השינה וביצוע שינויים בסביבת השינה, או עשוי לכלול תרופות או טיפולים אחרים.