ביעותי לילה, המכונים גם פחדי לילה, הם סוג של הפרעת שינה שעלולה לגרום לפחד וחרדה עזים במהלך השינה. הם מתרחשים בדרך כלל במהלך השעות הראשונות של השינה ושכיחים ביותר בילדים ומבוגרים צעירים.
במהלך ביעותי לילה, הילד או האדם עלולים:
- לבכות או לצרוח
- לשבת במיטה ולהיראות מפוחדים
- מזיעים עם קצב לב מהיר
- קושי להתעורר או מצב של בילבול
- מתקשים להירדם בחזרה
ביעותי לילה שונים מסיוטים, מכיוון שלעתים קרובות קשה להתעורר לאנשים שחווים ביעותי לילה ואולי לא זוכרים את מה שקרה כשהם מתעוררים. ביעותי לילה שונים גם מהליכה סהרורית, שכן אנשים החווים ביעותי לילה בדרך כלל אינם מודעים לסביבתם ואינם נוהגים בשום התנהגות מכוונת.
ביעותי לילה אצל ילדים
ביעותי לילה שכיחים ביותר בילדים, כאשר כ-3-6% מהילדים חווים ביעותי לילה בשלב מסוים. ביעותי לילה שכיחים יותר בקרב בנים מאשר בנות ונוטים להופיע בילדים בין הגילאים 3 עד 12. ילדים שיש להם היסטוריה משפחתית של ביעותי לילה או הפרעות שינה אחרות עשויים להיות בעלי סיכוי גבוה יותר לחוות פחדי לילה.
כשילד חווה ביעותי לילה, הדרך להתמודד עם מצב זה היא באמצעות הרגעה, חיבוק ותחושת ביטחון. להישאר ער עם הילד לכמה דקות עד שהוא נרגע ונרדם בחזרה.
ביעותי לילה אצל פעוטות
ביעותי לילה יכולים להופיע גם אצל תינוקות, אם כי הם שכיחים פחות מאשר אצל ילדים גדולים יותר. פחדי לילה אצל תינוקות עשויים להיות קשים יותר לזיהוי, מכיוון שהם לא יוכלו לבטא את הפחד או החרדה שלהם. תינוקות החווים ביעותי לילה עלולים לבכות או להיראות נסערים במהלך השינה, וייתכן שיהיה קשה לנחם או להתעורר.
ברוב המקרים, פחדי הלילה חולפים מעצמם עם הזמן ואינם מצריכים טיפול. עם זאת, אם פחדי לילה גורמים למצוקה משמעותית או מפריעים לשינה, כדאי להתייעץ עם רופא המשפחה שלכם או עם יועצת שינה שיכולה לתת ייעוץ או רעיונות לטיפול במקרה הספציפי שלכם.
איך מטפלים בביעותי לילה
- טיפול בסיבה למצב: לעתים ביעותי לילה יכולים להיות מקושרים למצב רפואי כלשהו, ויש צורך לטפל בבעיה זו
- טיפול במתח: מתח וחרדה יכולים להיות הסיבה לביעותי הלילה. במקרה כזה יש לפנות למטפל או יועץ ולבצע טיפולים. זה יכול להיות טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפולי הרפייה ועוד...
- התעוררות מוקדמת: אם זה חוזר על עצמו עם דפוסים דומים, ניתן לנסות להעיר את האדם כ-15 דקות לפני הזמן שבו הוא בדרך כלל מתעורר מביעותי הלילה. להיות ער לכמה דקות ואז לחזור לישון.
- תרופות: שימוש בתרופות הוא נדיר מאוד לביעותי לילה, במיוחד אצל ילדים קטנים. עם זאת, רופא יכול להחליט לתת טיפול בתרופות נוגדות דיכאון או טיפולים תרופתיים אחרים.
חשוב גם לשאול את עצמכם שאלות לגבי המצב. לנסות למצוא דפוסי התנהגות זהים שהובילו לביעותי הלילה. האם יש תסמינים נוספים שאתם שמים לב אליהם. מה עוזר ומה לא עוזר, מה היו דרכי הפעולה שעזרו להרגיע את הילד שסבל מביעותי לילה ועוד...