מה זה מעבדת שינה?
מעבדת שינה היא מתקן רפואי המתמחה באבחון וטיפול בהפרעות שינה. מתקנים אלו מצוידים בטכנולוגיה מתקדמת ומאוישים על ידי אנשי מקצוע רפואיים מיומנים שיכולים לערוך מחקרי שנת לילה, הידועים גם כפוליסומנוגרמות, כדי לנטר את דפוסי השינה של האדם ולזהות כל בעיה.
מה עושים במעבדת שינה?
כאשר אדם מבקר במעבדת שינה, הוא בדרך כלל יתבקש לבלות את הלילה במתקן. במהלך הזמן הזה הם יחוברו לסדרה של חיישנים המודדים היבטים שונים של השינה שלהם, כמו פעילות מוחית, תנועות עיניים, דופק ודפוסי נשימה. החיישנים אינם פולשניים ולרוב מחוברים לקרקפת, לפנים, לחזה ולגפיים.
הנתונים שנאספים על ידי החיישנים מנותחים על ידי מומחה שינה, שישתמש בהם כדי לזהות כל הפרעות שינה שיש לאדם, כגון נדודי שינה, דום נשימה בשינה או נרקולפסיה. לאחר ביצוע האבחנה, המומחה יכול להמליץ על תוכנית טיפול, שעשויה לכלול תרופות, שינויים באורח החיים או טיפולים אחרים.
במהלך מחקר שינה במעבדת שינה, נמדדים מגוון פרמטרים פיזיולוגיים כדי להעריך את שנתו של המטופל.
אלה עשויים לכלול:
- פעילות מוחית, נמדדת באמצעות אלקטרואנצפלוגרפיה (EEG)
- תנועות עיניים, נמדדות באמצעות אלקטרוקולוגרפיה (EOG)
- פעילות השרירים, נמדדת באמצעות אלקטרומיוגרפיה (EMG)
- קצב הלב, נמדד באמצעות אלקטרוקרדיוגרפיה (ECG)
- תפקוד נשימתי, נמדד באמצעות זרימת אוויר, מאמץ נשימתי ונחירות
- רמת רווית החמצן
- תנוחת הגוף והתנועה, בדרך כלל באמצעות אקטיגרפיה או חיישני תנועה אחרים
- תנועות רגליים, בדרך כלל באמצעות אקטיגרפיה או חיישני תנועה אחרים
- שלבי שינה, מסווגים באמצעות אותות EEG ו-EOG ומדידות פיזיולוגיות אחרות.
בנוסף, פרמטרים נוספים שניתן להוסיף למחקר, בהתאם להפרעה החשודה, כגון:
- אירועי נשימה בהפרעות שינה
- צלילי נחירה ועוצמתם
- טמפרטורת הגוף
- רמות הורמונים הקשורות לשינה
כל הנתונים שנאספו מנותחים על ידי טכנולוג שינה במהלך המחקר ולאחר מכן מועברים למומחה שינה כדי לפרש ולבצע אבחון והמלצות טיפול.
איך מתבצעת מעבדת שינה בבית?
מעבדת שינה בבית לעומת זאת, מתבצעת בבית (כמובן). תתבקשו לבוא לקחת מכשיר לבית, ותעברו הדרכה מטכנאי איך להשתמש בו. אורך הביקור הוא מאוד קצר. מס' דקות בודדות. חיבור המכשיר יכול להיות מאוד פשוט ומתבצע לבד. 2 חיישנים, אחד מתחבר ליד (תצטרכו להסיר מדבקה לאחר שחיברתם ליד) וחישן נוסף צריך להדביק על החזה באמצע מתחת לשקע הצוואר.
לאחר מכן כשהכל מוכן, לוחצים על כפתור במכשיר בלחיצה ארוכה עד שהוא מבשר לכם שאפשר ללכת לישון. הולכים לישון ולא מסירים את המכשיר כלל במהלך הלילה, גם אם קמתם לשירותים או לשתות. בבוקר, כשאתם מתעוררים סופית, אפשר להחזיר את המכשיר לקופסא - אין לסגור את המכשיר או ללחוץ על שום כפתור.
בנוסף לבדיקה זו, תצטרכו למלא שאלון / טופס עם מס' שאלות הקשורות לאיכות השינה שלכם ולרמת העירנות שלכם במהלך היום, בנוסף לעוד מס' שאלות הקשורות בכך או באורח חייכם.
תתבקשו להחזיר את המכשיר למעבדת השינה. ייתכן וכל שתתבקשו הוא רק להניח את הטופס שמילאתם והמכשיר ולא תצטרכו להמתין בתור כלל. תוצאות תתקבלנה באמצעות אחת מהדרכים שיוצעו לכם (לקוחות כללית למשל יכולים לקבל את התוצאות באפליקציה, במייל או בדואר). בדרך כלל לוקח לפענח את זה במשך כשבוע, אך במקרים של עומס ייתכן וייקח יותר זמן.
עבור אילו בעיות הולכים למעבדת שינה?
מעבדת שינה מצוידת לאבחון מגוון רחב של הפרעות שינה, חלק מבעיות השינה הנפוצות ביותר המאובחנות במעבדת שינה כוללות:
- נדודי שינה: קושי להירדם או להישאר לישון, וכתוצאה מכך איכות שינה ירודה ועייפות בשעות היום.
- דום נשימה בשינה: הפרעה שבה נשימתו של אדם מופסקת שוב ושוב במהלך השינה, מה שגורם לרוב לנחירות רמות ולכאבי ראש בבוקר.
- תסמונת רגל חסרת מנוח (RLS): הפרעה המאופיינת בדחף מוחץ להזיז את הרגליים, המלווה לרוב באי נוחות או כאב, שיכולה להקשות על הירדמות או להישאר לישון.
- נרקולפסיה: הפרעה המאופיינת בישנוניות מוגזמת בשעות היום, אפילו לאחר שנת לילה מלאה, ואפיזודות של שינה פתאומית בלתי נשלטת במהלך היום.
- פרסומניה: הפרעות הכוללות תנועות, התנהגויות או חוויות חריגות המתרחשות במהלך השינה, כגון הליכה סהרורית, ביעותי לילה ודיבור בשינה.
- הפרעת תנועה מחזורית (PLMD): הפרעה המאופיינת בהתכווצויות שרירים לא רצוניות ברגליים המתרחשות שוב ושוב במהלך השינה, ולעיתים קרובות גורמות לאי נוחות או הפרעות שינה.
- נשימה תקופתית: מאופיינת באירועי נשימה מחזוריים שבהם דפוסי נשימה מתחלפים בין נשימה עמוקה לרדודה, שהיא ממצא שכיח אצל פגים וקשישים.
- ברוקסיזם: הפרעה המאופיינת בשחיקה או הידוק שיניים במהלך השינה.
מעבדת שינה לילדים ותינוקות
מעבדות שינה לילדים ותינוקות פועלות בדומה למעבדות שינה למבוגרים, אך עם כמה הבדלים חשובים. ראשית, החיישנים והציוד המשמשים בילדים תוכננו במיוחד לגודלם הקטן יותר ולצרכים הייחודיים שלהם. בנוסף, מחקרי שינה לילדים כוללים לעתים קרובות ניטור נוסף, כגון מדידת רמות חמצן, כדי להבטיח את שלומו ורווחתו של הילד לאורך כל הלילה.
הפרעות השינה השכיחות ביותר בילדים הן נדודי שינה, דום נשימה בשינה, תסמונת רגל חסרת מנוחה וסיוטים. דום נשימה בשינה שכיח במיוחד בילדים, כאשר השמנת יתר היא אחד מגורמי הסיכון הגדולים ביותר.
מומחי שינה לילדים הוכשרו לעבוד עם ילדים ובני משפחותיהם כדי להבטיח חוויה חיובית ונוחה לילד. הם עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם רופאי ילדים וספקי שירותי בריאות אחרים כדי לקבל את האבחון והטיפול הנכונים להפרעת השינה של הילד.