השאירו פרטים

שיתוק שינה

שיתוק שינה

אם הגעתם לפה, סימן ששמעתם על שיתוק שינה או שחוויתם שיתוק שינה ואתם מחפשים תשובות. אנחנו כאן כדי לענות לכם על השאלות הנפוצות ביותר בכל הקשור לשיתוק שינה - Sleep Paralysis. מה זה שיתוק שינה, תסמינים של שיתוק שינה, איך למנוע שיתוק שינה 

מה זה שיתוק שינה?

שיתוק שינה הוא הפרעת שינה הגורמת לאדם לא מסוגל לזוז או לדבר בזמן התעוררות או הירדמות. זה נמשך בדרך כלל כמה דקות ויכול להיות מלווה בהזיות שמרגישות ממש מציאותיות ומפחידות. שיתוק שינה נפוץ יותר אצל אנשים שיש להם גורמי סיכון מסוימים, כגון היסטוריה משפחתית של הפרעות שינה או היסטוריה של חוסר שינה.

חוקרים מאמינים שכ-8% מהאוכלוסיה חווים שיתוק שינה בשלב מסוים בחייהם. ישנם אנשים שחווים זאת בתדירות גבוהה יותר. שיתוק שינה יכול להתרחש בכל גיל, ולרוב, פוגש נאשים בפעם הראשונה בגילאי 7-25.

תסמינים של שיתוק שינה

ישנם לשיתוק שינה תסמינים שניתן לראות על האדם שחווה את שיתוק השינה או שהוא מרגיש אותם בעצמו. תסמינים של שיתוק שינה יכולים לכלול:

  • חוסר יכולת לזוז או לדבר: במהלך פרק של שיתוק שינה, אדם עלול להיות לא מסוגל לזוז או לדבר, למרות שהוא ער ומודע לסביבתו.
  • הזיות: שיתוק שינה יכול להיות מלווה בהזיות חיות ומפחידות, כמו תחושת נוכחות בחדר או ראיית תמונות מפחידות.
  • דופק מהיר: אפיזודה של שיתוק שינה עשויה להיות מלווה גם בקצב לב מהיר ותחושות של פאניקה או פחד.
  • קשיי נשימה: אנשים מסוימים עשויים לחוות קשיי נשימה במהלך פרק של שיתוק שינה.

גורמים לשיתוק שינה

ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לסיכון לשיתוק שינה, כולל:

  • חוסר שינה: חוסר שינה או דפוסי שינה לא סדירים עלולים להגביר את הסיכון לשיתוק שינה. שיתוקי שינה נפוצים אצל אנשים שחווים קשים בשינה.
  • עבודה במשמרות: עבודה במשמרות לא סדירות עלולה לשבש את מחזור השינה-ערות הטבעי של הגוף ולהגביר את הסיכון לשיתוק שינה.
  • תרופות מסוימות: תרופות מסוימות, כגון תרופות נוגדות דיכאון וממריצים, יכולות להגביר את הסיכון לשיתוק שינה.
  • שימוש באלכוהול וסמים: שימוש באלכוהול וסמים עלול גם לשבש את דפוסי השינה ולהגביר את הסיכון לשיתוק שינה.
  • הפרעות שינה: הפרעות שינה אחרות, כמו נרקולפסיה ותסמונת רגל חסרת מנוח, יכולות אף הן להגביר את הסיכון לשיתוק שינה.

האם שיתוק שינה מסוכן?

שיתוק שינה עצמו אינו נחשב בדרך כלל למסוכן. זוהי תופעה זמנית ולרוב לא מזיקה המתרחשת כאשר יש ניתוק קצר בין המוח לגוף במהלך המעבר בין שינה לערות. במהלך שיתוק שינה, אדם עלול לחוות זמנית את חוסר היכולת לזוז או לדבר, יחד עם הזיות חיות ולעתים קרובות מטרידות.

בעוד ששיתוק שינה יכול להיות מפחיד ומטריד, הוא בדרך כלל אינו קשור לנזק פיזי. עם זאת, זה יכול להוביל למצוקה רגשית וחרדה, במיוחד אם האפיזודות תכופות או חמורות. במקרים מסוימים אנשים עלולים לפתח פחד משינה שימנע מהם להחמיר את הסיטואציה ולהחמיר את ההשפעה על אורח חייהם.

אם אתה או מישהו שאתה מכיר חווה פרקים תכופים או מטרידים של שיתוק שינה, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע רפואי או מומחה שינה. הם יכולים לעזור לזהות כל הפרעות שינה או גורמים אחרים שעשויים לתרום לפרקים. בנוסף, טיפול במתח, שיפור היגיינת השינה ושמירה על לוח זמנים קבוע של שינה עשויים לסייע בהפחתת התרחשות של שיתוק שינה וחרדה נלווית.

טיפול בשיתוק שינה

הדרך הכי טובה להתמודד עם שיתוק שינה או להימנע משיתוק שינה היא לדאוג לשינה טובה ואיכותית. במידה ויש בעיות רפואיות או הפרעות שינה מסוימות, זוהי יכולה להיות הסיבה לשיתוק השינה ולכן יש לטפל בבעיה זו. חשוב מאוד לשמור על סדר בשעות השינה - לישון בשעות קבועות וליצור הרגלים טובים ובריאות בכל הקשור לשינה. 

בנוסף לכך, דרכים נוספות שבאמצעותן מטפלים בשיתוק שינה (כשיש צורך) - טיפול CBT ותרופות מדכאות שנת REM. כמובן שכל אחת מהדרכים האלו מתבצעת לאחר ייעוץ וקבלת טיפול מרופא המשפחה. אין לנטול שום תרופות כדי לטפל בשיתוק שינה ללא ייעוץ מקצועי.

ניתן גם לתרגל טכניקות להפחתת מתח כגון נשימה עמוקה, מדיטציה, יוגה או הרפיית שרירים כדי להימנע ממצבים של שיתוק שינה. 

איך לצאת משיתוק שינה?

בגלל הפחד הגדול שאנשים הסובלים משיתוק שינה חווים, הם ינסו כל טריק כדי לצאת משיתוק שינה. לצערנו, אין תשובה אחת שתפתור את הכל ותעזור לכם לצאת בקלות משיתוק שינה שאתם חווים. עם זאת, מומלץ לנסות את הדברים הבאים:

  • לא להיבהל, כדאי להישאר רגוע
  • לקחת נשימות עמוקות
  • לסובב את בהונותיך או להזיז את האצבעות
  • להמשיך להזיז את הידיים/רגליים

שיתוק שינה - הזיות

אילו הזיות יכולות להיות לאנשים הסובלים משיתוק שינה? הזיות שחוו אנשים במהלך שיתוק שינה יכולות להשתנות מאוד מאדם לאדם, אך הן נוטות להתחלק למספר קטגוריות נפוצות:

  • הזיות חזותיות: אלו הן הסוג הנפוץ ביותר של הזיות במהלך שיתוק שינה. אנשים עשויים לדווח שראו דמויות צללים, פולשים, יצורים מוזרים, או אפילו אנשים מוכרים שאינם נוכחים בפועל. הזיות חזותיות אלו יכולות להיות חיות ומפחידות.
  • הזיות שמיעתיות: אנשים מסוימים שומעים צלילים או קולות שאינם אמיתיים. הזיות שמיעה אלו יכולות לכלול לחישות, לחישות, זמזום, או אפילו קולות רועשים ומאיימים.
  • הזיות מישוש: אנשים עם שיתוק שינה עלולים להרגיש תחושות גופניות שאינן מתרחשות בפועל. זה יכול לכלול תחושה של נגיעה, אחיזה או אפילו החזקה על ידי כוח בלתי נראה. חלקם מתארים תחושת לחץ על החזה שלהם, המקשה על הנשימה.
  • הזיות ריח: למרות שפחות נפוצות, אנשים מסוימים עשויים לדווח על ריחות מריחים שאינם נמצאים בסביבתם. אלה יכולים לנוע בין ריחות נעימים לריחות מגעילים או מטרידים.
  • הזיות חושים: במקרים נדירים, אנשים עשויים לדווח על טעמים או טעמים חריגים במהלך שיתוק שינה, גם כאשר הם לא צרכו דבר.

חשוב לציין שהזיות אלו הן תוצאה של המצב הייחודי של המוח במהלך שיתוק שינה, שבו הוא בעצם עובר בין שינה לערות. חוויות אלו יכולות להיות חיות ומפחידות ביותר, ולעתים קרובות תורמות לתחושת האימה הקשורה בשיתוק שינה. בעוד שההזיות עשויות להיות מטרידות, הן בדרך כלל אינן מעידות על מצב בריאותי נפשי חמור יותר.

שיתוק שינה ביהדות

ביהדות, שיתוק שינה לא מוזכר במפורש. עם זאת, אנשים מסוימים עשויים לפרש את שיתוק השינה כביטוי של התפיסה המקראית של "שד הלילה", אשר מאמינים שהיא רוח הטורפת אנשים בזמן שהם ישנים. אנשים מסוימים עשויים גם להאמין ששיתוק שינה נגרם על ידי ישויות או כוחות על טבעיים, כגון מלאכים או שדים.

פירוש נוסף לעניין שיתוק השינה ביהדות הוא שנפש האדם מסתכלת מגופו בלילה ולעתים אדם מתעורר כשהנפש עדיין אינה חזרה ולכן גופו אינו בעל יכולת לנוע.

שיתוק שינה בקבלה

שיתוק שינה בקבלה עשוי להתפרש בדרכים שונות בהתאם לאמונות הרוחניות של האדם ולהבנת המסורת הקבלית. הקבלה מתעמקת בהיבטים הנסתרים, הרוחניים של המציאות ולעתים קרובות מחפשת משמעויות עמוקות יותר מאחורי חוויות. בעוד ששיתוק שינה הוא בעיקר תופעה פיזיולוגית, חלקם עשויים לחקור את משמעותו במסגרת הקבלה:

  • מסעות נשמה: כמה פרשנויות קבליות עשויות לראות בשיתוק שינה הזדמנות לנשמה למסע או לעלות למחוזות רוחניים גבוהים יותר במהלך השינה. בהקשר זה ניתן לראות בשיתוק מצב זמני של ניתוק מהגוף הפיזי, המאפשר לנשמה לחקור ממדים אחרים.
  • הגנה רוחנית: הקבלה מלמדת על טקסי הגנה וקמעות שונים כדי להדוף השפעות רוחניות שליליות. עבור חלקם, שיתוק שינה עשוי להיראות כפגיעות לאנרגיות שליליות, ואפשר להמליץ על שיטות קבליות, כגון אמירת תפילות ספציפיות או לבישת קמעות מגן, כדי להפחית את החוויות הללו.
  • צמיחה פסיכולוגית ורוחנית: שיתוק שינה יכול להיות חוויה מפחידה, אבל כמה תורות קבליות מדגישות שאתגרים והתמודדויות בחיים, כולל אלו שחווים במהלך שיתוק שינה, יכולים להיות הזדמנויות לצמיחה רוחנית וטיהור. פרספקטיבה זו מעודדת אנשים להתעמת עם הפחדים שלהם ולעבוד על התפתחותם הרוחנית.
  • שילוב חוויות: ניתן להשתמש בטכניקות מדיטציה והתבוננות קבליות כדי לשלב ולהבין חוויות חריגות או מיסטיות, כגון שיתוק שינה. מתרגלים עשויים לבקש הדרכה ממורים קבליים או טקסטים כדי לעזור להם להבין ולנווט את ההתרחשויות הללו.

חשוב לציין שהפרשנויות הקבליות של שיתוק שינה יכולות להשתנות מאוד, ולא כל הפרטים במסורת הקבלית עשויים לחלוק את אותן אמונות או השקפות על תופעה זו. הקבלה היא דרך אישית ורוחנית עמוקה, והפרשנויות יכולות להיות מאוד אינדיבידואליות.

שד בשיתוק שינה

סיפורים של שיתוק שינה מאת גולשים

גולשים באתר רדיט נשאלו לגבי שיתוק שינה שהם חוו, זה מה שהם שיתפו:

סיפור 1:

פעם היה לי שיתוק שינה על בסיס חודשי.

רוב התקריות היו בעצם זהות. הייתי ישן על הגב. יכולתי לראות את החדר, אבל לא יכולתי להזיז את עיני. בדרך כלל דמויות כהות היו מופיעות בהיקפי הראייה שלי. הדמויות יפחידו אותי. הייתי צריך לצעוק כדי לנסות להעיר את עצמי. בדרך כלל התחיל כנהמה נמוכה והתפתח לצרחה.

הכי מפחיד שהייתי מוקף בדמויות כהות והם דקרו אותי בבטן. הכאב היה כל כך עז. הלכתי לבית החולים באותו בוקר כי התוספתן שלי התפוצץ.

סיפור 2:

לפני זמן רב, קראתי איפשהו איך להכריח את עצמך להיכנס לחלום צלול, אבל במקום זה מצאתי את עצמי סובל משיתוק שינה.

בדקות הראשונות של זה, הייתי מבועת כי לא יכולתי לזוז והרגשתי שאני לא יכול לנשום. אחרי זה התחלתי להזות/לחלום (אני לא בטוח) שיש דמות שחורה גבוהה בפינת החדר שלי. בסופו של דבר, דמות לבנה רזה התרסקה דרך החלון שלי ושניהם התפוגגו. בשלב זה הייתי מודאג לגבי הזכוכית על הרצפה, ואני לא בטוח למה.

בכל מקרה, אחרי האירועים האלה, שאר הלילה היה ממש משעמם מאוד. הבנתי שאני יכול לנשום, ועשיתי כל ניסיון שיכולתי לזוז, אבל לא יכולתי עדיין. בסופו של דבר פשוט ישבתי שם, בוהה בקירות וחשבתי על המצב שלי ועל הזכוכית על הרצפה. היו לי כמה הזיות פחותות במהלך הלילה, אבל הן היו מאולפות באופן מוזר בהשוואה למה ששמעתי, ואני לא זוכר את רובן. מאוחר יותר בלילה פשוט נרדמתי.

סיפור 3:

שיתוק שינה, מבחינתי, מלבד החלק הברור של ה"שיתוק", מלווה בדרך כלל באימה צרופה, בלתי נתפסת. זה לובש צורות שונות, אבל זה נוטה להיות יצור שחור כהה מסוג כלשהו, וכל מה שאני יכול לומר הוא שזה מפחיד פי מאה מכל דבר שאתה יכול לדמיין בזמן שאתה יושב שם ער לגמרי ובהכרה. אתה מדמיין את ה"דבר" הזה שאין לך מנוס ממנו, ואין שום דבר שאתה יכול לעשות מלבד לקוות שהוא יסתיים בקרוב.

כמו כן, אולי תנסה לזוז או לדבר, אבל אתה אף פעם לא באמת יודע אם אתה עושה את זה בחיים האמיתיים או במצב חצי-חלומי זה. זה דורש כמות עצומה של מאמץ בכל מקרה. אני זוכר שפעם התעוררתי בשיתוק שינה, וניסיתי להתקשר למישהו, ושמעתי את אחי בצד השני של דלת חדר השינה שלי שואל אם אני מנסה לדבר איתו. אח שלי לא גר איתי. אבל זה נראה אמיתי לחלוטין כרגע.

ניתן לקרוא את השרשור כולו באנגלית בקישור הזה.

קריאה נוספת
למעלה