דום נשימה בשינה (Sleep apnea) היא הפרעת שינה שכיחה המאופיינת בהפסקות נשימה במהלך השינה. הפסקות אלו, הנקראות דום נשימה, יכולות להימשך מספר שניות עד מספר דקות, והן יכולות להתרחש פעמים רבות במהלך הלילה. כתוצאה מכך, אנשים עם דום נשימה בשינה עלולים לחוש עייפות, עצבנות וקושי להתרכז במהלך היום.
ישנם שני סוגים עיקריים של דום נשימה בשינה:
- דום נשימה חסימתי בשינה (OSA): זהו הסוג הנפוץ ביותר של דום נשימה בשינה, והוא מתרחש כאשר השרירים בחלק האחורי של הגרון נרגעים וחוסמים את דרכי הנשימה.
- דום נשימה מרכזי בשינה: זהו סוג פחות שכיח של דום נשימה בשינה, והוא מתרחש כאשר המוח אינו שולח את האותות המתאימים לשרירים השולטים בנשימה.
אם אתה חושב שאולי יש לך דום נשימה בשינה, חשוב לדבר עם הרופא שלך. רופאים יכולים לעזור לאבחן את מצבך ולהמליץ על אפשרויות טיפול שיכולות לעזור לך לישון טוב יותר. הטיפול עשוי לכלול שינויים באורח החיים, תרופות או שימוש במכשיר לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP) הקרוי בעברית גם "סיפאפ".
מה הסיבות לדום שינה?
ישנן סיבות פוטנציאליות רבות לדום נשימה בשינה, והסיבה הספציפית יכולה להשתנות בהתאם לסוג דום נשימה בשינה. כמה גורמים נפוצים לדום נשימה בשינה כוללים:
- השמנת יתר: עודף משקל או השמנת יתר עלולים להגביר את הסיכון לדום נשימה בשינה, מכיוון שעודף משקל עלול להפעיל לחץ על דרכי הנשימה ולהגדיל את הסיכוי לקרוס. קורה בעיקר אצל אנשים בעלי צוואר עבה בגלל השמנה.
- גיל: דום נשימה בשינה שכיח יותר בקרב מבוגרים, והסיכון עולה עם הגיל.
- מגדר: גברים נוטים יותר לפתח דום נשימה בשינה מאשר נשים.
- גנטיקה: דום נשימה בשינה יכול לפעמים לעבור בתורשה, כך שאם למישהו במשפחה שלך יש דום נשימה בשינה, אתה עלול להיות בסיכון מוגבר.
- עישון: עישון עלול לפגוע בדרכי הנשימה ולהקשות על הנשימה, ולהגביר את הסיכון לדום נשימה בשינה.
- שימוש באלכוהול: אלכוהול יכול להרפות את השרירים בחלק האחורי של הגרון ולהגדיל את הסיכוי שדרכי הנשימה ייחסמו.
- גודש באף: אנשים עם גודש באף בגלל כל סיבה שהיא, כולל אלרגיות או סיבות בריאותיות אחרות, בעלי סיכוי גבוה יותר לסבול מדום נשימה בשינה.
- שקדים נפוחים: במידה והשקדים מתנפחים מכל סיבה שהיא, כדוגמת דלקת גרון, יכולה להיות לכך השפעה על הסיכון לדום נשימה.
מה הסיכונים?
סיבוכים של דום נשימה חסימתי בשינה יכולים לכלול:
- עייפות: האדם יתעורר פעמים רבות בלילה ולכן השינה לא תהיה רציפה ואיכותית. זה יגרום לעייפות במשך היום ולמצב רוח ירוד וחוסר ריכוז כתוצאה מכך.
- לחץ דם גבוה ובעיות לב: יריבה פתאומית ברמת החמצן בדם כתוצאה מדום הנשימה מעלה את לחץ הדם ומאמצת את מערכות הלב וכלי הדם. בנוסף, הסיכון למחלות לב גדל ולאירועים לבביים.
- סכרת: הסיכוי גובר לסכרת סוג 2.
- סיבוכים בניתוחים: כתוצאה מבעיות הנשימה שמתפתחות, יש נטיה לסיבוכים בהרדמה לקראת ניתוחים.
- בעיות בכבד: דום נשימה בשינה מגביר את הסיכוי לבעיות בתפקודי הכבד ומחלת כבד שומני.
דום נשימה חסימתי בשינה
דום נשימה חסימתי בשינה (OSA) הוא הסוג הנפוץ ביותר של דום נשימה בשינה, והוא מתרחש כאשר השרירים בחלק האחורי של הגרון נרגעים וחוסמים את דרכי הנשימה. זה יכול לגרום להפסקות נשימה, הנקראות דום נשימה, שיכולות להימשך מספר שניות עד מספר דקות. כתוצאה מכך, אנשים עם OSA עלולים להרגיש עייפים, עצבניים ומתקשים להתרכז במהלך היום.
טיפול ב-OSA כולל לרוב שימוש במכשיר לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP), המספק זרם אוויר קבוע דרך מסכה שאתה לובש בזמן השינה. זה יכול לעזור לשמור על דרכי הנשימה פתוחות ולמנוע הפרעות בנשימה. אפשרויות טיפול אחרות עשויות לכלול שינויים באורח החיים, כגון ירידה במשקל או הימנעות מאלכוהול, והליכים כירורגיים להרחבת דרכי הנשימה.
איך מאבחנים דום נשימה בשינה?
- הערכה ראשונית - השלב הראשון לאבחון דום נשימה בשינה הוא הערכה ראשונית ע"י רופא המשפחה או רופא מומחה בשינה. במהלך הערכה זו, הרופא יאסוף מידע רפואי מלא, כולל היסטוריית שינה, תסמינים, מצב בריאותי כללי וגורמי סיכון אפשריים כמו משקל יתר, עישון ושימוש באלכוהול.
- אלון שינה - הרופא עשוי לבקש מהמטופל למלא שאלון שינה על מנת לקבל מידע נוסף על הרגלי השינה שלו ותסמינים אפשריים של דום נשימה בשינה. שאלון זה כולל שאלות על איכות השינה, מספר הפעמים שהמטופל מתעורר במהלך הלילה, תסמינים של נחירות, עייפות במהלך היום ועוד.
- דיקה פיזית - הרופא עשוי לבצע בדיקה פיזית כדי לבדוק אם ישנם גורמים פיזיים שעשויים לגרום לדום נשימה בשינה, כמו שקדים מוגדלים, מבנה פנים ולסת, ומדד מסת גוף (BMI).
- מעבדת שינה (פוליסומנוגרפיה) - הבדיקה המקיפה ביותר לאבחון דום נשימה בשינה היא בדיקת פוליסומנוגרפיה (Polysomnography) במעבדת שינה. במהלך הבדיקה, המטופל ישן במעבדה ומחובר למכשירים שמנטרים את פעילות המוח, תנועות העיניים, פעילות השרירים, קצב הלב, קצב הנשימה, רמת החמצן בדם ועוד. הבדיקה מאפשרת לרופא לקבל תמונה מלאה ומדויקת על איכות השינה והפרעות הנשימה במהלך הלילה.
- בדיקת שינה ביתית - במקרים מסוימים, הרופא עשוי להמליץ על בדיקת שינה ביתית במקום בדיקת פוליסומנוגרפיה במעבדה. בדיקת השינה הביתית כוללת מכשיר קטן שמנטר את קצב הנשימה, קצב הלב ורמת החמצן בדם במהלך השינה בבית המטופל. הבדיקה מאפשרת אבחון ראשוני ויעיל של דום נשימה בשינה.
מה זה CPAP?
מכשיר לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP) הוא טיפול נפוץ לדום נשימה בשינה. זוהי מכונה שמספקת זרם אוויר קבוע דרך מסכה שאתה לובש בזמן השינה. לחץ האוויר עוזר לשמור על דרכי הנשימה פתוחות, ומונע הפרעות בנשימה.
שימוש במכשיר CPAP יכול לעזור לשפר את השינה ולהפחית את הסימפטומים של דום נשימה בשינה, כגון נחירות רמות ותחושת עייפות במהלך היום. זה יכול גם לעזור להפחית את הסיכון שלך לסיבוכים הקשורים לדום נשימה בשינה, כגון לחץ דם גבוה ומחלות לב.
דום נשימה מרכזי בשינה
דום נשימה מרכזי בשינה הוא סוג פחות שכיח של דום נשימה בשינה, והוא מתרחש כאשר המוח אינו שולח את האותות המתאימים לשרירים השולטים בנשימה. זה יכול לגרום להפסקות נשימה, הנקראות דום נשימה, שיכולות להימשך מספר שניות עד מספר דקות. כתוצאה מכך, אנשים עם דום נשימה מרכזי בשינה עלולים לחוש עייפות, עצבנות וקושי להתרכז במהלך היום.
גורמי סיכון לדום נשימה מרכזי בשינה יכולים לכלול מצבים רפואיים מסוימים, כגון מחלות לב או הפרעות נוירולוגיות, ושימוש בתרופות מסוימות. גיל ומין עשויים גם הם לשחק תפקיד, שכן דום נשימה בשינה מרכזי שכיח יותר בקרב מבוגרים וגברים.
טיפול בדום נשימה מרכזי בשינה כולל לרוב טיפול בגורם הבסיסי, אם ניתן לזהות זאת. לדוגמה, אם המצב נגרם על ידי מחלת לב, הטיפול עשוי להתמקד בניהול מחלת הלב. במקרים אחרים, הטיפול עשוי לכלול שימוש בתרופות או במכשיר הנקרא מכונת לחץ אוויר חיובית (BiPAP), שיכולה לעזור לשמור על דרכי הנשימה פתוחות במהלך השינה.
מה זה BiPAP?
מכונת לחץ אוויר חיובית (BiPAP) היא סוג של מכשיר המשמש לטיפול בדום נשימה בשינה. זה דומה למכונת לחץ אוויר חיובי מתמשך (CPAP), אבל הוא מספק אוויר בשני לחצים שונים: לחץ גבוה יותר כאשר אתה שואף, ולחץ נמוך יותר כאשר אתה נושף. זה יכול להקל על הנשימה, במיוחד עבור אנשים עם דום נשימה מרכזי בשינה, שעלולים להתקשות בנשיפה כנגד הלחץ המתמיד של מכונת CPAP.
מכונות BiPAP משמשות בדרך כלל בלילה בזמן השינה, והן יכולות לעזור לשפר את השינה שלך ולהפחית את הסימפטומים של דום נשימה בשינה, כגון נחירות רמות ותחושת עייפות במהלך היום. הם יכולים גם לעזור להפחית את הסיכון לסיבוכים הקשורים לדום נשימה בשינה, כגון לחץ דם גבוה ומחלות לב.